Dialogkonferanse 11. nov
Programmet er klart! En mulighet til å påvirke: Vi vil samle deg som jobber med politikk, forvaltning, organisasjonsarbeid eller er en erfaren markedshageprodusent til å finne løsninger for å styrke den småskala grønnsaksproduksjonen i Norge. Det blir på dagtid mandag den 11. november i Oslo. På kveldstid deles Matprisen 2024 ut.
Mandag 11. november inviteres det til dialog og nettverking for å diskutere hvordan det kan legges bedre til rette for virkemidler og rammeverk, slik at markedshager og annen småskala grønnsaksproduksjon sikres bedre lønnsomhet.
Dialogkonferansen finner sted på Landbrukets hus midt i Oslo sentrum.
Tid og sted: Kl. 11.00 – 16.00, Landbrukets hus. Hollendergata 5, 0190 Oslo
Se detaljert program finner du videre nedover på denne nettsiden og i vedlagt pdf, men kort fortalt vil samlingen innebære:
- Dele foreløpige funn fra forskning gjort i STYRK-prosjektet
- Tilrettelegge for dialog for å komme frem til løsninger for å styrke virkemidler for småskala økologisk grønnsaksproduksjon, direkte salgskanaler og produsentsamarbeid.
- Få fram konkrete forslag til hvordan innrette virkemidler og rammer for produsentene sånn at de lykkes med bedre lønnsomhet.
- Skape erfaringsdeling, felles forståelser og nettverksbygging mellom ulike aktører
MÅLGRUPPE: Du som jobber med politikk, forvaltning, og rammeverk for småskala grønnsaksproduksjon. Erfarne grønnsaksprodusenter med minst tre års salgserfaring
ARRANGØRER: Telemarksforsking, NIBIO, USN, Økologisk Norge, Norsk bonde- og småbrukarlag, Bondens marked og Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Innlandet, Buskerud, Oslo og Akershus, Troms og Finnmark.
PÅMELDING:
Dialogkonferanse Styrk småskala grønt | Økologisk Norge (letsreg.com)
PRIS: Konferansen er gratis og inkluderer lunsj, MEN du må være påmeldt slik at vi bestiller nok mat. Påmelding!
FØRWEBINAR: 7. nov kl 19-20 på Teams. Få innsikt og bli forberedt til workshopens andre del, ved å delta på webinaret om dagens rammeverk (tilskudd til produksjon og utviklingsarbeid) for småskala grønnsaksproduksjon.
PROGRAM
Konferansen i regi av STYRK-prosjektet for deg som jobber med politikk, forvaltning og virkemidler, og for erfarne grønnsaksprodusenter
Tid og sted: Kl. 11.00 – 16.00, Landbrukets hus. Hollendergata 5, 0190 Oslo
11:00 Velkommen og informasjon om dagen ved Christine Hvitsand, Telemarksforsking
11:10 Småskala, økologisk og bærekraftig grøntproduksjon (foreløpig tittel) ved Henrik Nordtun Gjertsen, politisk rådgiver for Landbruks- og matministeren, Landbruks- og matdepartementet
11:25 Markedshage og «Hagens marked» ved bonde Karine Huseby, Huseby gård i Vestfold
11:35 Hva har betydning for produsentenes lønnsomhet? Foreløpige funn fra STYRK-prosjektet ved Anna Milford, NIBIO, og Viktorija Viciunaite, Høgskulen på Vestlandet
11:55 Panelsamtale med tre erfarne produsenter ledet av Randi Ledaal Gjertsen, Bondens marked:
Ida Kleppe, Lundemannsverk gard, Vestland
Sofia Maria Bang Elm, Avdem gardsgrønt, Innlandet
Sigurd Vassenden, Grønt frå Grindal, Trøndelag
12:25 Lunsj med økologiske norske grønnsaker
13:15 Hvilke virkemidler fremmer produksjon og salg av småskala økologisk grønt og hva bør
endres? Foreløpig funn fra STYRK-prosjektet ved Christine Hvitsand, Telemarksforsking
13:25 Panelsamtale: Hvilke virkemidler finnes for å styrke småskala økologisk grønt og hvordan kan de treffe bedre? Ledet av Kari Marte Sjøvik, Økologisk Norge:
Ikke bekreftet navn, Landbruksdirektoratet
Kari Kleivset, Agder Fylkeskommune / Matregionen Agder
Kjell Bruvoll, Innovasjon Norge
Bodil Fjelltveit, Norges Bondelag
Nora May Engseth, Norsk Bonde og Småbrukarlag
14:05 Presentasjon av gruppearbeid ved Christine Hvitsand og Alexandra Devik, Økologisk Norge
14:15 Gruppearbeid knyttet til videreutvikling av virkemidler
15:30 Oppsummering og samtale rundt forslagene som er kommet ledet av Unni Svagård og Kari Mette Holm, Statsforvalteren i Agder og Vestfold
15:55 Takk for i dag ved Christine Hvitsand og Alexandra Devik
Formålet med dialogkonferansen er å:
- Dele foreløpige funn fra forskning gjort i STYRK-prosjektet
- Tilrettelegge for dialog for å komme frem til løsninger for å styrke virkemidler for småskala økologisk grønnsaksproduksjon, direkte salgskanaler og produsentsamarbeid
- Få fram konkrete forslag til hvordan innrette virkemidler og rammer for produsentene sånn at de lykkes med bedre lønnsomhet
- Skape erfaringsdeling, felles forståelser og nettverksbygging mellom ulike aktører
Påmelding gjøres via denne lenken. Påmeldingsfrist er 4. november kl. 11. Det er gratis å delta og inkluderer lunsj.
Arrangør: STYRK-prosjektet
Formålet med prosjektet STYRK (styrking av småskala grønnsaksproduksjon) er å bidra til å løse utfordringer med markedsføring og omsetning av økologiske grønnsaker, slik at etterspørsel etter økologiske varer i større grad vil dekkes av norsk produksjon. Prosjektet fokuserer på småskala grønnsaksdyrking for direktesalg (herunder markedshager), som har økt i popularitet og omfang over hele landet i de siste årene på grunn av økt etterspørsel. Sammenlignet med storskala produksjon for salg gjennom de store kjedene, har denne modellen fordeler både når det gjelder å dyrke etter økologiske prinsipper og å selge lokalt i mindre volumer, og er derfor fleksibel i å tilpasse seg økende etterspørsel etter økologiske grønnsaker og dekke behov i ulike regioner.
Salg av grønnsakene innebærer ulike utfordringer, og for mange er lønnsomhet vanskelig å oppnå, men utviklingen er rask når det gjelder ulike modeller for direktesalg. Målet med dette prosjektet er å bidra til bedre kunnskap om suksessfaktorer og hindringer for lønnsom og bærekraftig drift, og større grad av dialog og samarbeid i sektoren om hvordan man løser ulike utfordringer.
Ved spørsmål eller innspill ta kontakt med Christine Hvitsand: hvitsand@tmforsk.no
Prosjektet ledes av Telemarksforsking og er et samarbeid med NIBIO, USN, Økologisk Norge, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Bondens marked, Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Innlandet, Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Troms og Finnmark og er finansiert av Landbruksdirektoratet