Dialogkonferanse 11. nov

Programmet er klart! En mulighet til å påvirke: Vi vil samle deg som jobber med politikk, forvaltning, organisasjonsarbeid eller er en erfaren markedshageprodusent til å finne løsninger for å styrke den småskala grønnsaksproduksjonen i Norge. Det blir på dagtid mandag den 11. november i Oslo. På kveldstid deles Matprisen 2024 ut. 

Mange mennesker i motsol i et landskap med fjell
Dialogkonferansen er en aktivitet i STYRK-prosjektet for å skape sterkere nettverk og lønnsomhet for småskala grønnsaksdyrkere i Norge. Foto: A. Devik / Økologisk Norge.

Mandag 11. november inviteres det til dialog og nettverking for å diskutere hvordan det kan legges bedre til rette for virkemidler og rammeverk, slik at markedshager og annen småskala grønnsaksproduksjon sikres bedre lønnsomhet.

Dialogkonferansen finner sted på Landbrukets hus midt i Oslo sentrum.

Tid og sted: Kl. 11.00 – 16.00, Landbrukets hus. Hollendergata 5, 0190 Oslo

Se detaljert program finner du videre nedover på denne nettsiden og i vedlagt pdf, men kort fortalt vil samlingen innebære:  

  • Dele foreløpige funn fra forskning gjort i STYRK-prosjektet 
  • Tilrettelegge for dialog for å komme frem til løsninger for å styrke virkemidler for småskala økologisk grønnsaksproduksjon, direkte salgskanaler og produsentsamarbeid. 
  • Få fram konkrete forslag til hvordan innrette virkemidler og rammer for produsentene sånn at de lykkes med bedre lønnsomhet. 
  • Skape erfaringsdeling, felles forståelser og nettverksbygging mellom ulike aktører 


MÅLGRUPPE:
Du som jobber med politikk, forvaltning, og rammeverk for småskala grønnsaksproduksjon. Erfarne grønnsaksprodusenter med minst tre års salgserfaring  

ARRANGØRER: Telemarksforsking, NIBIO, USN, Økologisk Norge, Norsk bonde- og småbrukarlag, Bondens marked og Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Innlandet, Buskerud, Oslo og Akershus, Troms og Finnmark. 

PÅMELDING:
Dialogkonferanse Styrk småskala grønt | Økologisk Norge (letsreg.com) 

PRIS: Konferansen er gratis og inkluderer lunsj, MEN du må være påmeldt slik at vi bestiller nok mat. Påmelding!

FØRWEBINAR: 7. nov kl 19-20 på Teams. Få innsikt og bli forberedt til workshopens andre del, ved å delta på webinaret om dagens rammeverk (tilskudd til produksjon og utviklingsarbeid) for småskala grønnsaksproduksjon. 

 

PROGRAM

Konferansen i regi av STYRK-prosjektet for deg som jobber med politikk, forvaltning og virkemidler, og for erfarne grønnsaksprodusenter

Tid og sted: Kl. 11.00 – 16.00, Landbrukets hus. Hollendergata 5, 0190 Oslo

11:00    Velkommen og informasjon om dagen ved Christine Hvitsand, Telemarksforsking

11:10    Småskala, økologisk og bærekraftig grøntproduksjon (foreløpig tittel) ved Henrik Nordtun Gjertsen, politisk rådgiver for Landbruks- og matministeren, Landbruks- og matdepartementet

11:25    Markedshage og «Hagens marked» ved bonde Karine Huseby, Huseby gård i Vestfold

11:35    Hva har betydning for produsentenes lønnsomhet? Foreløpige funn fra STYRK-prosjektet ved Anna Milford, NIBIO, og Viktorija Viciunaite, Høgskulen på Vestlandet

11:55    Panelsamtale med tre erfarne produsenter ledet av Randi Ledaal Gjertsen, Bondens marked:             

   Ida Kleppe, Lundemannsverk gard, Vestland
   Sofia Maria Bang Elm, Avdem gardsgrønt, Innlandet
   Sigurd Vassenden, Grønt frå Grindal, Trøndelag

12:25    Lunsj med økologiske norske grønnsaker

13:15    Hvilke virkemidler fremmer produksjon og salg av småskala økologisk grønt og hva bør  

endres? Foreløpig funn fra STYRK-prosjektet ved Christine Hvitsand, Telemarksforsking

13:25      Panelsamtale: Hvilke virkemidler finnes for å styrke småskala økologisk grønt og hvordan kan de treffe bedre? Ledet av Kari Marte Sjøvik, Økologisk Norge:

                 Ikke bekreftet navn, Landbruksdirektoratet

                 Kari Kleivset, Agder Fylkeskommune / Matregionen Agder

                 Kjell Bruvoll, Innovasjon Norge

                 Bodil Fjelltveit, Norges Bondelag

                 Nora May Engseth, Norsk Bonde og Småbrukarlag

14:05    Presentasjon av gruppearbeid ved Christine Hvitsand og Alexandra Devik, Økologisk Norge    
                                                                                                  

14:15    Gruppearbeid knyttet til videreutvikling av virkemidler

15:30    Oppsummering og samtale rundt forslagene som er kommet ledet av Unni Svagård og Kari Mette Holm, Statsforvalteren i Agder og Vestfold

15:55    Takk for i dag ved Christine Hvitsand og Alexandra Devik

 

Formålet med dialogkonferansen er å:

  • Dele foreløpige funn fra forskning gjort i STYRK-prosjektet
  • Tilrettelegge for dialog for å komme frem til løsninger for å styrke virkemidler for småskala økologisk grønnsaksproduksjon, direkte salgskanaler og produsentsamarbeid
  • Få fram konkrete forslag til hvordan innrette virkemidler og rammer for produsentene sånn at de lykkes med bedre lønnsomhet
  • Skape erfaringsdeling, felles forståelser og nettverksbygging mellom ulike aktører

Påmelding gjøres via denne lenken. Påmeldingsfrist er 4. november kl. 11. Det er gratis å delta og inkluderer lunsj.

Arrangør: STYRK-prosjektet
Formålet med prosjektet STYRK (styrking av småskala grønnsaksproduksjon) er å bidra til å løse utfordringer med markedsføring og omsetning av økologiske grønnsaker, slik at etterspørsel etter økologiske varer i større grad vil dekkes av norsk produksjon. Prosjektet fokuserer på småskala grønnsaksdyrking for direktesalg (herunder markedshager), som har økt i popularitet og omfang over hele landet i de siste årene på grunn av økt etterspørsel. Sammenlignet med storskala produksjon for salg gjennom de store kjedene, har denne modellen fordeler både når det gjelder å dyrke etter økologiske prinsipper og å selge lokalt i mindre volumer, og er derfor fleksibel i å tilpasse seg økende etterspørsel etter økologiske grønnsaker og dekke behov i ulike regioner.

Salg av grønnsakene innebærer ulike utfordringer, og for mange er lønnsomhet vanskelig å oppnå, men utviklingen er rask når det gjelder ulike modeller for direktesalg. Målet med dette prosjektet er å bidra til bedre kunnskap om suksessfaktorer og hindringer for lønnsom og bærekraftig drift, og større grad av dialog og samarbeid i sektoren om hvordan man løser ulike utfordringer.

Ved spørsmål eller innspill ta kontakt med Christine Hvitsand: hvitsand@tmforsk.no

Prosjektet ledes av Telemarksforsking og er et samarbeid med NIBIO, USN, Økologisk Norge, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Bondens marked, Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Innlandet, Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Troms og Finnmark og er finansiert av Landbruksdirektoratet

Publisert 26.08.2024, Oppdatert 04.10.2024
Dato:
11. november 2024 11:00 - 16:00
Sted:
Oslo - Landbrukets hus, Grønland
Arrangør:
Telemarksforsking, NIBIO, USN, Økologisk Norge, Norsk bonde- og småbrukarlag, Bondens marked og Statsforvalterne i Møre og Romsdal, Vestland, Agder, Innlandet, Oslo og Viken, Troms og Finnmark.
Målgruppe:
Du som jobber med politikk, forvaltning, og rammeverk for småskala grønnsaksproduksjon. Erfarne grønnsaksprodusenter med minst tre års salgserfaring