Virtuell studietur til Sandnes Andelslandbruk

Sandnes Andelslandbruk er bondedrevet på Voll gård i Sandnes kommune, og drives av Torill Østraat og Jone Hauken. Gården ligger sentrumsnært i Sandnes. I tillegg til en grønnsaksproduksjon på 10 daa har de ammeku, sau og bier. Grønnsakene og potetene er Debio-sertifiserte. 

7 personer lener seg mot et gjerde, de har på seg regntøy. Trær i bakgrunnen
Alle på Voll gård samt Nora som bodde og jobbet på gården en periode. Foto: Privat / Sandnes Andelslandbruk.

Hvem driver Sandnes Andelslandbruk?

Vi som bor på gården er Torill Østraat og Jone Hauken, med barna Espen, Eline, Simen og Signe. Torills far bor i nabohuset. Torill overtok gården etter faren i 2008. Den gang var det melkeku og gris på gården. Det er relativt gamle driftsbygninger på gården og det fristet lite med mange millioner i lån så det drives fremdeles i de gamle bygningene. Melkeku er byttet ut med ammeku, og grisen er byttet ut med sau. I 2015 startet vi Sandnes andelslandbruk. Torill er utdannet barnevernspedagog med diverse andre årsstudier i tillegg som sosialpedagogikk, fritidspedagogikk og økologisk landbruk - og jordbruk. I tillegg har hun tatt agronom på Vinterlandbruksskolen. Jone er utdannet innen tele og data.

Har dere jobb ved siden av gården?

Vi jobber begge utenom gården. Jone i full stilling innen telekommunikasjon og Torill i omtrent 60 % stilling ved en videregående skole innenfor Naturbruk.

Blanding av mange ulike grønnsaker på et tregulv
Litt av ukens høsting i fjor. Foto: Alice Eisele / Sandnes Andelslandbruk.

 

Hvor mange jobber i grønnsakshagen?

Per i dag er det mest Torill som jobber på gården og i andelslandbruket. Vi har i tillegg ansatte avløsere på gården som også er med i grønnsakene når det trengs. Medlemmene i andelslandbruket bidrar med 6 timer hver gjennom sesongen, i tillegg til å høste grønnsakene direkte fra åkeren.

Vi har i mange år hatt frivillige gjennom Workaway. Workaway krever nå at registrerte firma skal lønne de som kommer, og da gikk vi over til å bruke lokale ungdommer. Vi lønner alle våre ansatte gjennom det lokale avløysarlaget og er godt fornøyd med det.

Kvinne sitter med beina ut i rød jakke, på bakken og planter ut salaplanter fra pluggbrett
Oda, sommervikar, planter salat. Foto: Torill Østraat / Sandnes Andelslandbruk.

 

Hvordan ble grønnsakshagen anlagt?

Jordene vi bruker har alle blitt pløyd før de er tatt i bruk. Vi bruker plogen hvert år. Potetstykket blir pløyd hvert år, det samme gjør de fleste grønnsaksstykkene. De vi ikke trenger pløye harver vi lett over før vi lager nye senger/bed. Vi bruker en traktor-jordfres for å frese opp nye bed hvert år.

Kart over grønnsakene for 2023.
Kart over grønnsakene for 2023. Laget av andelshaver Alice Eisele. Dette bruker medlemmene når de høster. Ukentlig høstemeldinger henviser til for eksempel rødbeter på nr 21. Foto: Alice Eisele / Sandnes Andelslandbruk.

Hvordan dere har lagt opp sengene?

Vi bruker traktor jordfres hvert år. Sengene er ca 80 cm breie og 26 meter lange. Vi har 6 ulike felt «firkanter» og veksler mellom disse for vekstskifte de neste årene. På to av feltene er det poteter så vi må forflytte oss litt hvert 4 år. Alt av kål, mais, squash/gresskar og bønner blir plantet på mypexduk. Her plantes det på flatt land, oppi dukens hull.

Bondebønner på vekstduk i rekker
Bondebønner på mypex-duk. Foto: Torill Østraat / Sandnes Andelslandbruk.

Har dere mottatt økonomisk støtte fra noe hold?

Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge da vi startet opp. Dette var spesifikt til tunell, toalett til andelshavere og et isolert lagerrom inne i låven til settepoteter og andre ting som lagres frostfritt.

Har dere eget oppal av småplanter?

Vi lager alle planter selv. Vi sår alt vi kan i pluggbrett, også beter, og planter ut. På denne måten har vi litt mer kontroll på ugresset. Vi har brukt øko-torv inntil for 3 år siden, da hadde vi en stor utfordring som gjorde at vi gikk bort fra den. De to siste årene har vi bestilt fra De-Haes og har til nå vært fornøyd med denne. Vi lager ikke jord selv.

To personer i en grønnsaksåker med ugrasrenseutstyr
Markvandring på jordet med Hans Gaffke fra Norsk landbruksrådgivng. Foto: Ane Harestad / Norsk landbruksrådgiving.

Hvordan ser fasilitetene ut, og hvordan fungerer det?

Vi har to tuneller hver på omtrent 60 m2 og et lite drivhus på omtrent 16m2 , som kan varmes opp ved behov. Vi hadde en stor hagetunell fra Haygrove/Myhrene, men denne blåste ned i en storm. Vi har derfor bygget to selv på «vår måte». Disse er betydelig lavere og fungerer greit til vårt bruk.

Vi har ikke oppalsrom med lys så purre, selleri og tomat blir sådd tidlig inne i familiens stue. Vi sår i pluggbrett fra Vefi. Plantene flyttes ut i drivhus med varme omtrent 5 mars.

I og med at medlemmene høster selv så har vi bare en utendørs vaskestasjon der de vasker selv. Vi har ikke kjølelager, men det hadde vært kjekt å ha.

Vi har en gapahuk med benker inne og utenfor samt ei bålpanne som medlemmene kan bruke. Disse står i tilknytning til urtebed og rabarbra som er i det flerårige feltet.

Masse hageverktøy på en vegg
Verktøyboden der medlemmene henter det de trenger av redskaper. Foto: Torill Østraat / Sandnes Andelslandbruk.

Hva er deres favorittverktøy/maskiner?

Vi synes det er veldig praktisk og bruke traktor og tilhørende utstyr ved dyrking av poteter. Her brukes Underhaug potetsetter, hyppe og opptaker. Ellers er vi ufattelig glad i noe så enkelt som en helt vanlig håndholdt lucko. En liten dings til under 100-lappen. Vi kjøpte en hel haug når Solhatt solgte disse. Ellers er ugressbrenneren kjekk og ha.

Rødbet og en lukeredskap (håndluking)
Lucko, vårt lukeredskap under dugnader for medlemmene i andelslandbruket. Foto: Torill Østraat / Sandnes andelslandbruk.

Har dere gjort noen bomkjøp?

Egentlig ganske få bomkjøp, utenom en liten jordfres. Den kjøpte vi brukt, og den ble solgt igjen uten at den var starta. Med såpass stort areal, og stor drift utenom fant vi ut at vi liker bedre traktoren.

Hvor kjøper dere frø? 

Vi kjøper alt av frø fra Solhatt. Setteløk kjøpes via den lokale Vekstmiljø, og poteter fra Norgro.

Hvor mange kulturer dyrker dere? 

Vi dyrker om lag 45 ulike typer grønnsaker og omtrent 15 forskjellige urter. Gården har også et frukt- og bærfelt, men dette er foreløpig ikke en del av andelslandbruket.

Mange grønnsaker på et gulv,
Litt av ukens avling fra i fjor sommer. Foto: Alice Eisele / Sandnes Andelslandbruk.

Har dere noen favoritt-kulturer?

Løk er noe vi normalt har fått veldig godt til, og den er veldig anvendelig i matlaging, samt at den lagrer godt. Vi bruker setteløk, helst av den største sorten. Vi setter hvert år så mye løk at de aller fleste som ønsker å lagre løk hjemme har løk gjennom vinteren. De aller fleste liker også veldig godt de ukene vi kan høste sukkermais. Ingenting smaker så godt som egenhøstet mais!

Hvitløk i stor bunt med gress
Hvitløksavlingen fra 2023. Foto: Torill Østraat / Sandnes Andelslandbruk.

Hva fungerer godt i hagen deres, og hva har forbedringspotensialer? 

Vi har flere grønnsaker som fungerer godt i andelslandbruket. Ellers har vi delt inn hagen i 6 skifter hvor vi har gress rundt kantene, som klippes med plenklipper jevnlig.

Når det gjelder forbedringer har vi flere forbedringsområder; det være seg sellerirot (den blir aldri stor). Blomkål sliter vi også litt med, de er vanskelige å få fine. Jeg er heller ikke så god på insekter og slike ting, så er veldig glad for at vi har en dyktig grønnsaksrådgiver på Jæren som vi benyttet vi oss av i fjor.

Hvilke salgskanaler benytter dere?

Vi selger alt via andelslandbruket. Dette gjør det enklest mulig for bonden da medlemmene høster alt selv. Vi har ved noen få anledninger solgt litt på Reko og i et provisorisk gårdsutsalg, men det blir helst om det blir for mye overskudd som medlemmene ikke klarer å høste alt.

Hva var omsetningen deres i fjor i andelslandbruket?

Vi har 130 andeler som i utgangspunktet betaler 3400 kroner inkl. moms. De som har en familieandel, betaler 6100 kroner (tilsvarer 2 andeler).

Grønnsaker med navn
Foto: Alice Eisele / Sandnes Andelslandbruk.

 

Hvilke mål og fremtidsplaner har dere når det gjelder økonomi og produksjon? 

Det er vanskelig å si. Vi driver jo som tidligere nevnt både med ammeku, sau og bier i tillegg, samt at vi begge har jobber vi trives med utenom gården. Jeg, Torill, har til tider tenkt at jeg skal «bare» drive gården og holde meg hjemme, men jeg ser at det blir litt ensomt til tider og har derfor en deltidsstilling utenom på skole (og fri i skolens ferier:-). Vi er per i dag ikke der at vi kommer til å bygge et dyrt nytt løsdriftsfjøs til storfe, når det kravet kommer i 2034, så det meste er litt uvisst. Sauene har for så vidt greie og funksjonelle rom, men med litt tungvint løsning når det kommer til å rense ut tallen.

 

Når det gjelder grønnsaker så har vi god mulighet til utvidelse om det viser seg å være et marked for det. Det kan godt tenkes at vi åpner et lite gårdsutsalg, men ikke med hele sortimentet som andelslandbruket har. Jeg ser at det er gull verdt at medlemmene er med og dyrker og gjør dugnad, og ikke minst høster selv. Dersom jeg skulle gjort hele den jobben selv tror jeg at jeg hadde kommet dårligere ut økonomisk. Det hadde kanskje kommet mer penger inn, men desto mye mer arbeidstimer for meg, og de har jeg ikke tilgjengelig. Vi tenker derfor at andelslandbruk er det vi ønsker å drive med, men for å få litt flere bein å stå kunne vi i tillegg hatt utsalg av grønnsaker, sammen med honning som allerede selges fra gården.

 

Luking i gulrotåker av to personer. Himmel og kulturlandskap i bakgrunnen
Luking i gulrøttene i ekte vær i Rogaland. Foto: Torill Østraat / Sandnes Andelslandbruk.

 

Del gjerne noen nyttige lærdommer dere har fått så langt:

 

Det var en meget bratt læringskurve i 2015 når vi starta andelslandbruket, men det gikk. Jeg er veldig glad for at vi bare gikk rett på, og ikke skulle bare prøve bittelitt for oss selv først. Da tror jeg det ville sklidd ut og at jeg ikke hadde tatt det «så nøye». Nå hadde vi jo en hel gjeng med medlemmer som skulle ha sin andel av grønnsakene.

 

Vi har tidvis brukt griser til opparbeiding av jorda, og for å gjøre den fri for flerårig ugras. Vi bestilte vanlige slaktegriser på slakteriet og har hatt de til oppforing utendørs. Griser spiser kveke!

 

Vi har gått fra å så mye direkte på jordet til å ha oppal av alt som det går å ha oppal på. Til og med rødbeter. Det er mye enklere å plante ut en plante på svart jord enn å luke frem de små spirene sammen med ugresset.



Publisert 15.04.2024

FAKTABOKS

Eiere og drivere: Torill Østraat og Jone Hauken, sammen med fire barn.

Oppstartsår (kommersielt): 2015

Antall daa markedshage (inkl. ganger): 10 daa

Traktordrevet grønnsaksproduksjon i tillegg? Ja

Dominerende jordtype: Silt og leire

Herdighetssone: H1

Siste frost-dato: april

Omsetningskanaler: Andelslandbruk

Tunnel/drivhus: 2x60 kvm uoppvarmet, og ett lite drivhus på 16 kvm som kan varmes opp

Eventuelle andre produksjoner/aktiviteter på gården: Ammekyr, sauer, bier.

Debiosertifisert eller karens: Debio-sertifisert


Hjemmeside: Sandnes Andelslandbruk

Facebook: Sandnes andelslandbruk

Instagram: Sandnes Andelslandbruk (@sandnesandel)

Artikkel på Økologisk Norge