Oppstartprogram for markedshager i Tønsberg og Færder

Den 30. mai 2022 ble det satt i gang et oppstartprogram for småskala grønnsaksdyrkere i Tønsberg og Færder kommune. Målgruppa er interesserte dyrkere som har egen jord eller må leie areal av andre. Evne og vilje til salg er en forutsetning for å kunne delta i prosjektet.

Samling på Holt Gård med kortreist middag på tunet. Innehaver Roar Lefsaker og gartner Anders A. Fossland snakker om gårdens historie og hvordan den drives i dag.
Samling på Holt Gård med kortreist middag på tunet. Innehaver Roar Lefsaker og gartner Anders A. Fossland snakker om gårdens historie og hvordan den drives i dag. Foto: Kristine Aronsen.

15 kvalifiserte deltakere ble rekruttert og er nå godt i gang med programmet, som er ferdig våren 2023. Målet er at deltakerne skal være rustet til å stå på egne ben økonomisk etter å ha gjennomført kurset.

Lokalt produsert og solgt

Østlandsregionen har gode forutsetninger for å lykkes med lokal, småskala grønnsaksproduksjon, -med godt klima og nærhet til kundene. I et bærekraftperspektiv er dyrking av grønnsaker, frukt og bær på små arealer et viktig tiltak.

Undervisning i agronomi med Hans Gaffke (NLR) på Klostergården på Tjøme.
Undervisning i agronomi med Hans Gaffke (NLR) på Klostergården på Tjøme. Foto: Kristine Aronsen.

- Vi vil benytte oss av de korte avstandene i Vestfoldregionen til å besøke og lære av de som selger lokalt, via salgskanaler som REKO-ring, Bondens marked, andelslandbruk, abonnementsordninger o.l. Norge er ikke selvforsynt med grønnsaker, og småskala grøntproduksjon anses ikke som en konkurrent til storskalaproduksjonen som leverer til de store grossistene, sier prosjektleder Kristine Aaronsen.

God bruk av verdifull landbruksjord

Tønsberg og Færder kommune er med i prosjektet «Areal ute av drift» er et prosjekt gjennomført av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Registreringene viser at det er areal som kunne nyttes til dyrking av matvekster i våre områder. Arbeidet i prosjektet har sett på årsaker til at arealene eventuelt ikke er i bruk og har klassifisert disse etter tilstand. Målet med prosjektet var å få et grunnlag og bedre kunnskap om jordbruksarealene og status for disse. Arealene kan være godt egnet til grønnsaksproduksjon, med nærhet til markedet og ulike salgskanaler. Disse arealene er ikke egnet til drift med større maskiner og er derfor ikke i konkurranse med storskala drift.

Omvisning med Anders A. Fossland i markedshagen på Holt Gård.
Omvisning med Anders A. Fossland i markedshagen på Holt Gård. Foto: Kristine Aronsen.

Aktiviteter

2022

  1. Kartlegge mulige offentlig eller private eide områder der det kan etableres testbed for dyrking.
  2. Testbed er på 200 – 250 kvm. Lage avtaler med eiere
  3. Finne en inspirasjonsgård som kan være base for fysiske samlinger
  4. Arrangere inspirasjonssamling(er), invitere potensielle markedshagedyrkere
  5. Plukke ut kvalifiserte dyrkere etter satte kriterier (10-15)
  6. Organisere markvandringer sommeren 2022 i samarbeid med NLR
  7. Utferd til erfarne dyrkere i området

2023

8. Besøke Reko-ringer, Bondens marked og kokker
9. Vinterkurs med tema etablererkompetanse, salg, planleggingsverktøy, regelverk

Artisjokk fra Skjærgårdshagen / Stall Anvik.
Artisjokk fra Skjærgårdshagen / Stall Anvik. Foto: Kristine Aronsen.
Publisert 29.11.2022