Sosiale Medier
Det er mange markedsføringskanaler å velge mellom, og du har ikke tid til å være godt synlig over alt. Velg ut fra hvor du når dine kunder! Hvis du ikke vet f.eks. hvilke sosiale medier dine kunder bruker mest, bør du starte med å sjekke ut det.
De aller fleste lokalmatprodusenter velger å bruke tid på Facebook og Instagram. Begge steder bør du lage en bedriftsside i tillegg til din private side. Spør gjerne om hjelp - ungdommene er ofte gode hjelpere i dette arbeidet!
Facebook og Instagram
- Pass på at taggen for siden blir bedriftsnavnet ditt, så det er enkelt for andre å tagge deg og dermed gi deg markedsføringshjelp.
- Du bør koble Facebook og Instagram sammen, så innhold automatisk blir publisert begge steder.
- Inviter venner til å like siden din, og del innlegg fra siden din på din private side også innimellom.
- Husk at du kan forhåndspublisere ved å bruke Meta business, det er nyttig for travle folk! Meta buisness finnes også som egen app.
- Du bør poste innhold jevnlig. Lag en enkel plan, f.eks. kan du ha som mål å poste to innlegg og to historier pr. uke. Litt mer i høysesongen og litt mindre i lavsesongen. Dersom du skal selge grønnsaker fra august til november, kan du ikke starte arbeidet med markedsføring i august. Du må varme opp kundene lenge før den tid.
- Du bør poste innlegg når følgerne dine er aktive. Du kan se statistikk over dette under innsikt på bedriftssiden, men generelt sett er det om morgenen, kvelden og i helger/ferier.
Innhold
Se og lær av det andre legger ut, men legg deg på en linje som passer for deg ut fra hva du vil dele med kundene dine. Gjennom bilder og tekst inviterer du på en måte kunden hjem til gården din.
Gi en opplevelse av det som ligger bak grønnsakene og prislistene de selv kan se: Fortell om arbeidet bak maten og la sesongene inspirere deg. Vis fram gårdens historie, den vakre naturen rundt gården, livet i jorda, livet på gården, oppal, utplanting, såing, innhøsting, produktutvikling, besøk på gården fra kokker osv. Du kan formidle at produktene dine er resultat av naturens samspill og din innsats.
-
- Dette handler som sagt om å øve seg på historiefortelling, men ikke fortvil: Det er mye som skjer på din åker som er eksotisk for folk flest. Korte tekster er helt fint!
- Kunder liker å bli underholdt, lære ting, oppskrifter og at du er personlig (men ikke privat). Det handler om relasjonsbygging og dialog. Det betyr også at du må svare når du får spørsmål.
- Mat er visuelt, bruk det! Du trenger bilder og korte tekster, men om du også legger til korte videofilmer er det en stor fordel. Du kommer langt med mobilen din.
- Både på Facebook og Instagram bør du poste både innlegg og historier med bilder eller video. Breddebilder/firkantet format er best til innlegg, høydebilder er best til historier.
- Dersom du tar noen runder med mobilkameraet i åkeren, i salgssituasjoner og i produksjonen hver sesong, har du et bildearkiv å ta av til senere. Du vil stadig trenge nye bilder, men med et lite arkiv har du mye å gå på.
- Dersom du liker å designe ting selv, kan det å ha en konto på Canva.com være nyttig. Der designer du mye materiell enkelt (ferdige maler) og gratis ved å opprette konto.
Tips til videre
Det finnes mange kurs og tips på nettet - søk etter kurs som passer deg og det sosiale mediet du trenger å styrke kunnskapen din på.
- lær mer om hvilke grupper som bruker hvilke sosiale medier i Norge: https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker
- om sammenhengene mellom merkevarebygging og forretningsmodell i lokalmatfeltet:
https://landbruksnytt.no/kompetansenettverk-lokalmat/article/merkevarebygging-i-praksis